Подобно посещение обаче не би могло да се случи на националния празник 3 март заради президентските избори в Русия, уточни дипломатът.

Вотът ще се състои на 18 март, а само преди дни Путин обяви, че ще се кандидатира отново. Ако пак спечели, както сочат всички проучвания, това ще е неговият четвърти мандат.

Макаров подчерта, че годишнината се отбелязва през цялата 2018 година, така че посещение на руския президент е възможно по-късно.

"Това е наша обща памет", посочи посланик Макаров на среща със студентите от руския център на Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитиран от БНР.

Пред тях той сподели възмущението си заради отношението към Паметника на съветската армия и паметника на Альоша в Пловдив, които бяха изрисувани и боядисани.

През месец май тази година Реформаторският блок попита с писмо президента Румен Радев организирана ли е наистина визита на Владимир Путин за 3 март догодина. Това се случи, след като тогава зам.-председателят на БСП Деница Златева обяви, че "има покана и уверение", че на отбелязването на 140 г. от Освобождението на България ще присъства и руският държавен глава. В някои медии се появи информация, че той дори е поканен за патрон на честванията.

Тогава Радев не отговори, че все още не е отправил покана към Путин, но смята да го направи, до този момент имал само принципен разговор с посланика.

През август обаче президентът обяви официално, че е отправил покана към руския си колега да посети страната ни на 3 март 2018 г. за отбелязването на годишнина от Освобождението на България.