Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, след като вчера кабинетът свали доверието си от Ирина Бокова и издигна Кристалина Георгиева.

"Искам да подчертая, че това решение няма никакво отношение към нас. Това е решение на българското ръководство. Много ми се иска да се надявам, че то е суверенно", каза още Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

По думите й, още щом са се появили инсинуации на тема, че Русия е въвлечена в смяната на кандидата от България, ясно е изразила позицията си - в подобни неофициални или задкулисни игри не участваме.

Захарова подчерта, че се надява българските граждани да разбират, че Москва няма нищо общо с това.

Твърди се обаче, че Русия подкрепя именно Ирина Бокова.

Днес руски медии коментираха решението на българското правителство да я смени с еврокомисар Георгиева с мотива, че не се представя добре. Една публикация гласеше: София смени ”любимката” на Путин с еврокомисар.

Генералният директор на ЮНЕСКО е на "разочароващото" 6-о място, този резултат може да осуети шансовете й да остане в надпреварата въпреки руската подкрепа за нея, коментира пък Франс прес след последното изслушване на кандидатите преди дни.

Решението на българското правителство беше взето ден след разговор между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.

Макар инициатор да е била българската страна, за него съобщи първо Кремъл, като обяви, че темата на разговора е била енергийна, но са били дискутирани и актуални международни събития.

Това породи спекулации, че може да се е стигнало до някаква договорка Русия да не налага вето на Кристалина Георгиева в битката за най-високия пост в ООН и така се е стигнало до решението за смяна на официалната българска кандидатура.