Българското правителство се надяваше на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври да се гласува решение за частично присъединяване към Шенген - по въздух. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

Разширяването на Шенгенската зона не е била включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи, потвърдиха за БНР представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета. На едно от последните заседания на ниво посланици в ЕС не е бил постигнат консенсус за това.

Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за България и Румъния.

Румънският премиер обаче заяви вчера пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно, цитиран от румънската телевизия, Виктор Понта призова да не се хранят илюзии и дори прогнозира, че шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година:

"Нима вярвате, че под председателството на Холандия ЕС ще гласува за разширяването на Шенген? Съмнявам се, особено след като холандците винаги казваха, че са против."

Холандия обвързва ветото си с положителни резултати в докладите на ЕК за реформите в правосъдието и вътрешните работи. Страната ще бъде ротационен председател на заседанията на вътрешните министри от януари до юни следващата година. Тя обаче не е била единствената, която е поискала отлагане на въпроса тази седмица, допълниха източниците от Люксембург. Резерви са изразили представители на още няколко европейски столици.

По програма, следващото редовно заседание, на което членството на България и Румъния в Шенген би могло да се обсъжда формално, е през декември.

Вчера вицепремиерът Меглена Кунева заяви убедеността си, че България и Румъния могат да влязат в шенгенската зона по въздух, но в последните дни има повече основание за притеснение. Тя е категорична, че разширяването с България и Румъния ще направи шенгенското пространство още по-стабилно и увери, че от наша страна договорът е изпълнен.

На форум с Кунева Н. Пр. швейцарският посланик Денис Кнобел заяви, че трафикът на хора расте през последните години и това не може да се толерира. По думите му България е третата страна, източник на трафик на хора в Швейцария и втора в ЕС.