В началото на април председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България и ще се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС.

В телефонен разговор с президента Румен Радев Доналд Туск е изразил подкрепа за изпратеното от българския държавен глава писмо, в което се призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.

Президентът Радев е запознал Доналд Туск с подготовката на страната ни за произвеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Турция поради намесата в изборния процес и вътрешните работи на страната ни.

Обсъден е бил и случаят с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод на инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 година.

Държавният глава е изразил категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС.

Румен Радев е благодарил на Доналд Туск за подкрепата му Кохезионната политика да бъде включена в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25 март, съобщиха от прессекретариата на българския президент, по чиято инициатива се е състоял разговорът.

В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10 март, която се състоя в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя Кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на ЕС чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията.