Българското председателство на Съвета на Европейския съюз трябва да обърне спешно внимание на два приоритета, свързани с предоставянето на убежище - изготвяне на по-добра оценка на нуждата от закрила и насърчаване на по-голяма солидарност и споделяне на отговорност сред държавите членки на ЕС.

Това заяви днес Върховният комисариат на ООН за бежанците в комюнике, съдържащо препоръки към българското председателство, цитирано от БТА.

"Това е критичен момент. Нуждаем се от силно председателство, което ще проправи път към добре управлявана система за предоставяне на убежище в ЕС, включително повече солидарност между държавите членки на ЕС", каза директорката на европейската служба на ВКБООН Паскал Моро.

Според агенцията на ООН за бежанците председателството трябва да се фокусира върху бързи и ефикасни процедури за оценка на това какви нужди имат кандидатите за убежище в ЕС. Тя призовава за механизъм за солидарност в блока, налагащ преразпределяне на кандидатите за убежище, който да може да бъде задействан просто и бързо, когато е необходимо.