Изводът е от публикувания днес годишен доклад на американската организация "Фрийдъм хаус", цитиран от Франс прес и БТА. "Частично свободен" е според него печатът в България.

Близо 45 на сто от хората в света живеят в страни, където печатът не е свободен, отбелязва "Фрийдъм хаус". А изчисляваният от нея показател в световен мащаб сега е с най-ниската си стойност от 13 години насам.

Констатация, че медийната свобода е застрашена като никога досега, се съдържа и публикувания тези дни световен преглед на "Репортери без граници".

Докладът на "Фрийдъм хаус" обхваща 199 страни. Според него САЩ "остават сред най-толерантните страни в света в отношението към печата". И там обаче има "умерен спад".

Тринайсет от първите 14 страни в класацията на  са европейски; най-свободен според "Фрийдъм хаус" е печатът в Норвегия. В края на списъка са Северна Корея и Туркменистан.

България е слязла надолу

Оценките за печата в годишните доклади на организацията са три категории: свободен, частично свободен, несвободен.

За печата в България е дадена оценка "частично свободен" с 42 точки от 100 възможни (това не означава, че е на 42-о място, може да е далеч по-назад).

Също "частично свободни" с медиите в почти всички съседни страни. Само в Македония печатът е "несвободен".

Към доклада не е приложена класация от 1 до 199. По възприетата скала нула отбелязва идеалното положение, а 100 - най-лошото. У нас ситуацията се е влошила спрямо отчетената в предишния годишен доклад; тогава са ни признали 40 точки.

"Репортери без граници" онагледяват изгледите си различно, с класация. Според тях България е на 109-о място сред 180 страни.

Влошаване в Китай и Русия

Положението на печата осезаемо се е влошило в редица страни, по-специално в Турция, Полша, Бурунди, Боливия, Сърбия и Унгария.

Китай и Русия, вече сочени като лош пример, са започнали да контролират медиите още по-изкъсо, отбелязва "Фрийдъм хаус".

Русия дори се е опитала да разпространи влиянието си върху пресата отвъд своите граници, по-специално в САЩ във връзка с президентските избори там.

"Спадът в свободата на печата в световен мащаб изглежда ще продължи", предупреждава "Фрийдъм хаус".

Подобни изследвания традиционно се публикуват по това време, тъй като на 3 май е Световен ден на свободата на печата.