Това са основните изводи от нов експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души на 24 и 25 април.

Всякакви идеи за ревизия в обхвата на гласуване в чужбина срещат подкрепа – без българите да са особено запознати с темата. Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение.

Може би и заради тревогата от Турция, заради исторически опит, а и заради конкретни изказвания на официални турски представители, по-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция. 61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в българските избори. Съзнателно беше тествана крайна идея – за да се провери степента на отхвърляне, коментират социолозите.

Уседналостта и спирането на външното финансиране на вероизповеданията също получават одобрение от мнозинството. Между две трети и три четвърти го подкрепят. Идеята за активна регистрация също се нрави. Закономерно се възприема и идеята за заличаване на регистрациите на партии, възприемани като етнически, допълват от "Галъп".

В същото време ограничаването на двойното гражданство или спирането на гласуването на българи от други части на света срещат по-скоро скептицизъм. Това показва, че българите не стигат до крайности в мненията си. Например 61,6% биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната ни, но все пак има 32,9%, които стоят на противоположното мнение. 

В изследването е проверено и най-общото възприятие на пълнолетните българи у нас към нашите икономически емигранти. Участниците са били помолени да изберат между две възможности, които звучат еднакво логично. Повечето наши сънародници тук са на мнение, че българите, които са отишли да живеят в чужбина по икономически причини, имат право да гласуват за български институции, защото внасят пари у нас – 63,9%. 33,4% пък казват, че въпросните ни сънародници нямат това право, защото техният избор ангажира живеещите в България.

По същия начин е проверено и отношението по класическата дилема „национална сигурност или човешки права“. 57,7% избират сигурност, а права – 38,1%.

Близо 42% с положителни очаквания от новия парламент

49,1% от българите имат положителни очаквания за новия парламент, а 24% имат отрицателни - закономерният кредит на доверие за всеки нов парламент, показва още сондажът.

Служебното правителство се възприема толерантно от българите. Като всеки служебен кабинет, той не се ползва със сериозна разпознаваемост или особено внимание. Затова и оценките към него са далече от крайности и са най-вече неутрални – 49,6%. Останалите отговори са поделени между положителни и отрицателни с лек превес на положителните.

Идеята за увеличаване на пенсиите среща подкрепа от 92,9%. Не се наблюдава обаче обществен размисъл по детайлите.

Изследването е независимо от външно финансиране, уточниха от "Галъп".