Това съобщи д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца. Целта на форума е да се обсъдят с местната власт и неправителствени организации мерките, които трябва да се вземат за разрешаване на демографската криза в страната.

"България с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия", посочи още д-р Войнова. По думите й застаряването на населението е световен процес, но най-бързо застаряващият континент е Европа.

Очаква се до 2050 г. 35 на сто от населението на континента да бъде в над 60-годишна възраст. Същата е тенденцията и в Европейския съюз, в който през 2015 г. за пръв път е отчетен отрицателен естествен прираст въпреки миграционния натиск през последните години, допълни д-р Войнова.

Населението на България за 10 години  - от 2004 до 2014 г., е намаляло с над 558 хиляди души, като всяка година изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца.

Средната възраст на населението в страната е 43,5 години, а допълнителен проблем е, че то не е равномерно разпределено по районите.

По думите на Емилия Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които трябва да се справим. Според нея на пазара на труда няма конфликт на поколенията. Ако в началото на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то сега при пенсионирането на 100 души започват работа само 64 млади хора.

Всички мерки за справяне с демографската криза трябва да са спешни, неотложни и бързи, посочи в заключение д-р Войнова.