Това съобщава Reuters, като се позовава на израелски бизнес източник, пожелал анонимност, съобщава БТА.

Унгария вече изгради над 100 км. ограда по сръбската граница. У нас също бе изграден такава на гранцицата със Турция.

Вчера независимият депутат Велизар Енчев поиска парламентарна комисия за строежа на оградата. Според него за нея няма обществена поръчка и е с лошо качество. Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че парламентът е разрешил сделката без обществена поръчка, а качеството на оградата е по-добро от това в Гърция и Унгария.

Според статията на Reuters официални представители от двете държави са потвърдили информацията на израелския бизнесмен. Агенцията цитира думите на българския посланик в Израел Райко Пепеланов, който изказва предположение, че подобни разговори са възможни.

„Предполагам, че случаят е такъв, защото сътрудничеството между министрите на вътрешните работи (на България и Израел) е много интензивно. Не мога да ви предоставя никакви детайли в момента, но мисля, че ние сме взели от израелския опит толкова, колкото можем да научим“, отбелязва още българският дипломат.

От унгарското външно министерство са посочили, че ведомството „не опровергава информацията за израелско-унгарски преговори за закупуването на гранични огради израелско производство“.

Израелският източник е споделил още, че сделката няма да е лесна за сключване, заради бюджетните ограничения на потенциалните купувачи и политическата чувствителност в ЕС към издигането на огради като начин за справяне с имиграционната криза.

„Те (европейските държави) всички искат решения и виждат приложение за нашите технологии. Но те се нуждаят и от одобрението на ЕС, а това няма да се случи“, посочва източникът. Reuters цитира и изказване на официалната говорителката на ЕС Мина Андреева. По нейни думи, „оградите не изпращат правилното съобщение, особено до (българските) съседи“.