Решението на Съединените щати да предислоцира тежко въоръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО, обясни Столтенберг. България сама решава от какво НАТО-вско оборудване или присъствие има нужда.

Така Столтенберг коментира решението НАТО да открие командни центрове в България и други източноевропейски страни още през тази година и да увеличи силите за бързо реагиране.

"Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учение и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери", каза Столтенберг.

Заедно с нашата страна, такива центрове ще функционират в още пет държави членки на Алианса – Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния. Има планове и за допълнително разполагане на американско тежко въоръжение в няколко източноевропейски страни, включително България, като част от плановете за подсилване на отбранителния капацитет на Европа. Тази техника ще се използва за учения.

Генералният секретар каза, че не вижда непосредствена заплаха за страната ни от Русия, както и че Алиансът, според него, не действа по провокативен начин.

Не разбирам защо да е провокативен, след като е пределно ясно, че и в бъдеще ще защитаваме всичките си съюзници от всякакви заплахи. По никакъв начин НАТО не е нападателен съюз - той е отбранителен, заяви още генералният секретар на НАТО.

Гърция е много надежден съюзник. Правителството и парламентът ясно заявиха, че не обвързват сегашните проблеми на дълговата криза с твърдия им ангажимент към НАТО. Разбирам много добре, че гърците са изправени пред труден момент и проблеми, свързани с бъдещето на еврото. Но вярвам, че правителството и народът на Гърция ще продължат да бъдат надеждни съюзници в бъдеще.

Това коментира Йенс Столтенберг в отговор на въпроса дали НАТО има резервен план, ако гръцката държава спре да плаща заплати на военните си.

НАТО има военна база в Гърция. Според Столтенберг организацията не би трябвало да се намесва, ако гърците свършат парите, дори и за кратък период от време.