Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд /МВФ/ обсъди и одобри "Оценката на стабилността на финансовата система в България", която е важна част от процедурите във връзка с Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Programme - FSAP).

Съобщението е на пресцентъра на Министерството на финансите.

Това е основният документ, който МВФ приема в рамките на тази програма, като в най-скоро време се очаква и Световната банка да приеме своята оценка за финансовия сектор в България.

Резултатите от Програмата за оценка на финансовия сектор в България са потвърдили устойчивостта на финансовата система в страната и липсата на преки рискове за публичните финанси.

От МВФ са отбелязали усилията на българските институции за поддържане на макроикономическата и финансова стабилност и напредъка на реформите във финансовия сектор.

Програмата за оценка на финансовия сектор в България е започнала през юли 2016 г. с организиране на предварителна мисия на МВФ и Световната банка, като тя ще подпомогне българските власти в следващите действия по отношение на реформите във финансовия сектор и осигуряването на устойчивост на българската икономика.

Присъединяването към еврозоната е водещ приоритет за България

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция, просветена на 25-та годишнина на Асоциацията на търговските банки в България.

Чух интересен анонс от страна на комисаря Московиси, че се готви нестандартно предложение към държавите извън еврозоната. Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън еврозоната. Определено сме убедени, че това е единственият естествен път на българската монетарна политика, подчерта Горанов.

Гуверьорът на БНБ Димитър Радев също потвърди влизането в еврозоната като “крайна цел”, но допълни, че преди това има задачи, които България трябва да изпълни.

Радев посочи, че подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ, както и обясни една от задачите, по които банката работи в момента: "Внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделни банки. И сме в процес на разработване на комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на тези кредити".