В анализа, цитиран от БТА, за сравнение са припомнени данните за 2011-та. Тогава в ИТ-сектора у нас са работили около 55 000 души, т.е. за 5 години техният брой се е увеличил с около 15 хиляди.

Заетите в ИТ-сектора в България формират около 2,3 на сто от общата трудова заетост, докато среден показател за 28-те страни в Евросъюза е 3,5 на сто.

Евростат посочва и профила на българския ИТ-специалист. Около 53 на сто от работещите в сектора са мъже, 54 процента са под 35-годишна възраст и близо 70 процента са с висше образование и много добри доходи.

Средното заплащане в ИТ-сектора е било едно от най-високите на пазара на труда у нас и варира от 700-800 евро за млад специалист - до 1500-2000 евро за средна мениджърска позиция в сектора.

ИТ-секторът е най-бързо развиващият се сегмент в българската икономика. Трудът на един високо квалифициран специалист генерира между 15-20 хиляди евро годишно, което е два-три пъти повече от средната производителност на труда в страната.

Осем милиона специалисти

Общо в Европейския съюз през 2015 г. в ИТ сектора са се трудили около 8 милиона души.

Логично, най-много са те в големите страни. Според последните данни на Евростат в Германия и Великобритания те ИТ експертите са по около милион и половина, във Франция - около един милион, а в Испания и Италия - по около 500 000 души.

Най-висок дял специалисти в сектора като процент от общата заетост на населението е отчетен във Финландия - 6,5 на сто. Следват Швеция - 6,1 на сто, Холандия и Великобритания - по 5 на сто.

Най-нисък е процентът на заетите в ИТ-технологиите в Гърция - едва 1,2 на сто спрямо общата заетост. Следват Румъния, Литва и Кипър - по около 2 на сто, България и Португалия - по 2,3 на сто.

Най-висок дял ИТ-специалисти с висше образование е отчетен в Литва - близо 80 на сто. Там са и най-младите ИТ-специалисти - близо 55 на сто от хората в ИТ-сектора са под 35 години.

Като цяло 8 от всеки 10 души в сектора в ЕС м.г. са били мъже, а 6 от 10 са били с висше образование, отчита европейската статистика.

В анализа на Евростат е отбелязано, че ИТ-секторът преди десетина години се е ползвал предимно за комуникации, докато в днешно време той присъства в почти всички сфери на човешката дейност и на пазара на труда.