Причините са известни - защото са по-добре платени, отколкото в родината си, а и се трудят в по-добри условия. Последиците са драматични.

Българските лекари, които работят в Германия, официално са 1634 на брой. Те са на седмо място по численост сред чуждестранните лекари в страната. В действителност обаче той е много по-висок, тъй като тези данни не обхващат българите с частен лекарски кабинет. В статистиката не попадат и онези, които междувременно са придобили германско гражданство.

Трудната ситуация в България

По данни на Българския лекарски съюз, около 650 дипломирани лекари излизат годишно от българските медицински университети, като 450 от тях напускат страната. В тази бройка са включени и утвърдени специалисти - и тъкмо в това е сериозният проблем. Експерти от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в България и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.

От няколко години насам броят на лекарите-чужденци в Германия трайно расте. По данни на Лекарската камара само през миналата година ръстът достигна 10%, а броят на практикуващите лекари-чужденци в Германия е 46 721. Тоест, всеки десети лекар в страната притежава чуждестранен паспорт.

Тази тенденция помага на Германия, където особено извън големите градове се усеща остър недостиг от медицински кадри. Но колкото повече лекари от Източна Европа и от Сирия се установяват в Германия и започват да практикуват, толкова по-тежък става медицинският дефицит в тези страни, коментира берлинският вестник „Тагсшпигел”. Медицинското обслужване в Сирия в момента е катастрофално, включително и поради това, че половината сирийски лекари вече са напуснали страната си.

Разликата е в парите и условията на труда

Румъния също страда тежко от изтичането на медицински кадри. Страната заема едно от последните места в Европа по качество на здравното обслужване. Това пролича след пожара в една букурещка дискотека преди две години, когато част от пострадалите бяха откарани на лечение в чужбина, защото в интензивните отделения на тамошните болници просто липсваше персонал. Според някои румънски оценки, от 1990 година насам над 30 000 лекари са напуснали страната и сега работят най-вече във Великобритания, Франция и Германия.

В това няма нищо изненадващо, защото само за няколко години, прекарани на Запад, чужденците достигат десетократно по-високо заплащане, отколкото у дома си, коментира „Тагесшпигел” . Изданието добавя и това, че условията, при които работят румънските медици в Германия са много по-добри от тези в родината им. Един млад румънски лекар започва със заплата от около 300 евро, а дори лекарите с дългогодишен опит обикновено едва  успяват да изкарат по около 700 евро месечно, пише вестникът.

*Текстът е публикуван тук>>