Това заяви президентът Румен Радев на среща с президента на Република Косово Хашим Тачи, съобщава пресслужбата на българското президенство.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи за европейската перспектива на всички свои съседи от региона на Западните Балкани.

"Трябва да убедим ЕС, че Балканите могат да бъдат сигурен и проспериращ регион", подчерта Румен Радев.

През пролетта на 2018 г. в рамките на Българското председателство на ЕС ще бъде проведена среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която държавите от региона да представят своите позиции по дебата за бъдещето на Европа, а през октомври т.г. София ще бъде домакин на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС и Западните Балкани.

Президентът Радев беше категоричен, че ангажиментът на ЕС към европейската перспектива на държавите от нашия регион трябва да продължи, а кандидатстващите за европейско членство страни трябва да получат подкрепа за изпълнението на критериите за членство.

"България е готова да сподели своя опит в този процес и работи за развитието на отношения на добросъседство между всички страни на Балканите", добави Румен Радев.

Диалогът със Сърбия няма алтернатива и Косово ще продължи да полага всички усилия за изграждането на добросъседски отношения между двете държави, заяви от своя страна Хашим Тачи. Той благодари за оказваната от България подкрепа на Косово в рамките на международните мисии и особено на EULEX.

Хашим Тачи подчерта, че присъединяването на Косово към ЕС и НАТО е водещ външнополитически приоритет за страната.

По време на срещата бяха обсъдени перспективите за развитие на регионалната инфраструктура в Югоизточна Европа, увеличаването на икономическия обмен между България и Косово, сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Шефът на ООН благодари за българската подкрепа за Западните Балкани

ООН цени високо активната дейност на България в работата на Организацията и особено за утвърждаването на страната ни като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи. Това заяви на среща с президента Румен Радев Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Гутериш приветства подписването на двустранния договор за добросъседство между България и Република Македония, който дава силен позитивен сигнал за целия регион.

Подкрепата на европейската перспектива за страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, подчерта президентът Радев.