Новината дойде след изказване на зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий по време на на изслушване в американския Конгрес, съобщават румънски медии, цитирани от БГНЕС.

Той направил изявлението в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси по повод рискове в отношенията между САЩ и Унгария, пише румънският в. "Ромъния либера".

Изслушванията са заради "авторитарния уклон" на правителството на Виктор Орбан и решение на Държавния департамент да забрани достъп до САЩ на шестима унгарски официални представители, сред които ръководителката на данъчната служба Илдико Вида.

На изслушването Хойт Ий е запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България.
Отговорът му бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция".

Хойт Ий отказал да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, съобщи Медиафакс.

През 2011 г. стана ясно, че посолството на САЩ в София е отказало да издаде визи на високопоставени представители на българските държавни институции, служби за сигурност, влиятелни бизнесмени и шефове на силови групировки. Американската виза на бившия вътрешен министър Румен Петков пък бе анулирана по член 212 (а)(2) от Закона за имиграцията и националността на САЩ по подозрения за наркотрафик.

Посолството на САЩ в Букурещ потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ.
От мисията обаче не пожелаха да разкрият имената им.

Румънското Министерство на външните работи посочи, че не е било информирано за забрана върху румънски граждани да влизат в САЩ.

"Ромъния либера" пише, че до момента се е знаело само за един случай на забрана - за бившия премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе, който бе осъден за корупция.
За други обаче правителствени служители не е било съобщавано подобно нещо.

Агенция Медиафакс допълва, че според законите на САЩ досиетата по издаване на визи са конфиденциални.

Румънското МВнР посочва, че отказите за издаване на визи за влизане в САЩ се съобщават само на визираните лица.

Премиерът Виктор Понта коментира, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ, заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.

Що се отнася до Унгария, то след изявлението на Хойт Ий там бил обявен списък с "до десет души" със забрана за влизане в САЩ.

Министерството на външните работи няма информация за забрана на български правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция, коментира пред БТА говорителят на ведомството Бетина Жотева.
Тя уточни, че ще се запознаят с точното изказване пред Конгреса.

Хойт Ий в България

"САЩ стои до България и в трудните времена", каза Хойт Ий на премиера Бойко Борисов при неотдавнашното си посещение в България.

"България наистина е приятел и съюзник. Препотвърдих това в срещата с премиера, че САЩ остава рамо до рамо с България", каза още Ий.