Това е заявил заместник-американският посланик у нас Брус Бъртън пред представители на съдебната власт по случай Международния ден за борба с корупцията, който е на 9 декември, цитиран във Facebook страницата на Посолството на САЩ.

Той е коментирал, че корупцията е проблем навсякъде по света, включително в САЩ, както става ясно и в много от заглавията в пресата.

По думите му в борбата с корупцията в България е необходима политическа воля, както и професионален капацитет, за да се реализират всички антикорупционни инициативи и реформи.

"През последните 20 г. правителството на САЩ е предоставило финансиране от 64 млн. долара за програми, предназначени да подпомогнат укрепването на правовия ред в България, в това число обучителни програми за български магистрати",
казал още Бъртън пред магистратите ни.

България остава сред четирите най-корумпирани държави в ЕС, сочи индексът на международната неправителствена организация ”Трансперанси интернешънъл”.
Страната ни се нарежда на 69-о място според индекса за възприятие на корупцията за 2014 г. сред общо 175 държави.

Индексът е създаден въз основа на 12 изследвания, проведени от 11 независими международни институции. Всяка държава се оценява от 0 до 100. 100 означава "нулева корупция", а 0 - "абсолютна корупция".

Стойността на индекса за България през 2014 г. се променя спрямо 2013 г. едва с плюс 2 пункта и е 43 пункта. Съществен напредък се отчита само при промяна на индекса с плюс 4 пункта.

Сред страните от ЕС България продължава да е в група с Италия, Гърция и Румъния, като средната стойност на индекса за членките на Евросъюза е 64 пункта.

На същото ниво като България са още Бразилия, Сенегал и Свазиленд.