В Глобалния индекс на мира за 2017 година страната е поставена на завидното 28-мо място - с почти 90 позиции преди САЩ.

Глобалният индекс на мира се изготвя всяка година от група международни организации и експерти, координирани от Сиднейския университет и британското списание „Икономист”.

Първото проучване през 2007 г. беше подкрепено от такива ключови фигури на международното движение за мир като Далай Лама и архиепископ Дезмънд Туту.

Ето как се представя България

Експертите оценяват всяка държава по петобална система и по общо 24 критерия. Например: брой на войните вътре и извън страната, брой на жертвите във войни, отношения със съседните държави, политическа стабилност, човешки права, опасност от тероризъм, внос и износ на оръжие, численост на армията. Друга група критерии изследват в дълбочина миролюбието в отделните държави.

Тези критерии са особено интересни за държави като България: брой на убийствата в страната, равнище на насилствената престъпност, брой на затворниците, численост на полицейските сили.

Ето някои от показателите за България, оценени по петобалната система, като ”1” е най-добрата оценка, а „5” - най-лошата.

„Отличен” България получава по следните „предмети”: участие в международни конфликти, убити в международни конфликти, отношения със съседните държави, насилствено изселени, преселени или прокудени от страната и интензивност на вътрешните конфликти.

Оценки между 1 и 2 България има по още доста важни показатели: брой на убийствата, политическа стабилност, внос на оръжие, въздействие на тероризма, ядрени и тежки оръжия, износ на оръжие.

Относително най-лоши оценки (около 3) България получава по следните показатели: усещане за престъпност, полиция и сили за сигурност, достъп до оръжие, насилствена престъпност.

Независимо от това страната е класирана като една от най-миролюбивите и мирни сред общо 163 изследвани държави.

Исландия е №1, Сирия е последна

Европейските страни водят в индекса като най-миролюбив световен регион, докато САЩ заемат едва 114-то място, а Русия - 151-во. Най-миролюбивата страна в света е Исландия, следвана от Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания. В края на класацията логично се нареждат държави, където за мир не може да става и дума: Сирия, Афганистан, Ирак, Южен Судан и Йемен.

Авторите на Глобалния индекс на мира публикуват и оценка за това колко струват конфликтите и насилията. Според тях цената е над 14 трилиона долара годишно или 12,6% от световния БВП.

Десетте най-миролюбиви държави в света „плащат” само 3% „данък насилие”, а десетте в края на класирането - цели 37% от своя БВП.

* Текстът е публикуван тук>>