Публикацията на организацията за икономическо сътрудничество и  развитие (ОИСР) сравнява този процент през 1964 и 2014 година, последната, за която има достатъчно данни.

Според последните данни, България е на шесто място сред изследваните страни.
Пред нас са Чили и Коста Рика с кръгло 70 на сто извънбрачни деца, следвани от Исландия, Мексико и  Естония с между 60 и 68 на сто деца, родени извън официално сключили граждански  брак, семейства.

Следва България с малко под 60 на сто по този показател (устойчива тенденция - през 2016 - 58%).
През 1964 година процентът извънбрачни деца у нас е бил около 8 на сто, т.е налице е огромен ръст за половин век, ръст от 7 пъти и половина в процентно отношение.

Непосредствено след нас в класацията, с намаляваща стъпка от няколко процента, са съответно Словения, Франция, Норвегия и Швеция.
Освен изброените, само Белгия и Дания имат процент, превишаващ 50 на сто, т е нашата страна е в числото на относително неголяма група страни, в които над половината родени деца са извънбрачни.

В Швеция актуалният процент е около 55, но ръстът спрямо 1964 е по-малък, тъй като тогава Швеция е имала близо 15 на сто извънбрачни деца.

В дъното на класацията са Южна Корея, Япония, Турция и Израел, с процент извънбрачни деца, родени през  2014 година около и под 5 на сто.

Следват Гърция, с около 8 на сто и  Хърватско, с около 18.

Любопитна е огромната разлика между южната ни съседка и нашата страна. В момента, или поне в годината с най-актуални данни, 2014, в Гърция процентът извънбрачни деца е, колкото е бил у нас преди половин век, а тогавашният процент в Гърция е в рамките на около 1 на сто, т.е ръстът е почти същият като относително съотношение, но реалните проценти са с наистина фрапираща разлика.

Да погледнем данните  и  в някои други близки до нас страни.
През 1964 и 2014 година процентите в католическа Полша са съответно  5 и 25 на сто.
В Румъния съответно 10 и около 31 на сто.
Испания бележи най-впечатляващ ръст: от около 2-3 на сто до 42 процента.
В САЩ показателите съответно са 7 и 40 на сто.

Оригиналът на изследването (pdf) можете да видите тук.