Това коментира в интервю за Дарик историкът проф. Божидар Димитров по повод изказване на Ердоган по-рано вчера.

"Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение", заяви турският президент в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията "Бештепе".

Ердоган не за първи път подхваща тази тема.

По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, от територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв.км до 780 000 кв.км.

"С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години, поясни проф. Димитров.

"Отказът от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници – добави историкът. - Това естествено засяга и България."

"Ердоган за мен, в светлината на изказванията му от последните няколко месеца, все повече си мисля, че губи реалността. разговорно казано той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи - Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран", коментира пред Дарик проф. Димитров.

Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни професорът, който все пак се съмнява, че ще се стигне до такъв международен скандал.

Божидар Димитров поясни:

"Ако той предявява претенции към български територии, които са населени с етнически турци, то тези територии нямат пряка териториална връзка с Турция. Турско население има в Североизточна България - Търговище, Разград, Варна, Силистра, Русе и в Кърджалийски окръг. Ако той иска тези територии да ги присъедини към Република Турция, то задължително, за да има връзка с тях териториално, би трябвало да превземе и български области, в които няма турско население".

"Но аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия, колкото и силна да е военно Турция", каза историкът.