Газопроводът, по който трябва да тече азерският газ от Каспийско море за ЕС, беше атакуван от 20 бойци от Кюрдската работническа партия, съобщиха властите в Турция.

Според Христо Казанджиев от Българския енергиен форум, сигурността на газовите трасета през Турция е поставена пред сериозен въпрос.

"За съжаление, политическата несигурност ще продължи. Тази връзка, трасето за България, бъдещият газопровод, който беше планиран, тоест този, който тепърва ще се изгражда, е много сериозно застрашен от гледна точка на сигурността, така че България трябва да преосмисли стратегията си по диверсификация на доставките", коментира той пред БНР.

Макар и на по-късен етап трансанадолският и трансадриатическият газопровод ще бъдат ключови за страната ни и затова сигурността на трасетата им е от особено значение, каза и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията:

"Това е втората голяма експлозия за последните 3 седмици, така че ако конфликтът между Турция и турското правителство се задълбочи, може да се постави под съмнение и инвестиционното споразумение за ТАНАБ, защото без разширението на тази тръба Баку-Тбилиси-Ерзурум до 25 милиона кубични метра не може да говорим за нови количества газ от Азърбайджан през 2019 година", добави той.

Междувременно от правителствения пресцентър съобщиха, че осъществяването на транскаспийският газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконвекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигане на реална диверсификация на източниците за доставка на газ за страната ни, е посочил премиерът Бойко Борисов по време на среща в туркменистанската столица.