Като сравни случващото се в съседката ни след референдума, отказал плана на кредиторите, с фалита на банките у нас през 1997 г., вицепремиерът коментира пред bTV:

Гърция е важен търговски партньор за България, износът ни за нея е в порядъка на 3 млрд. Който твърди, че от кризата в Гърция няма да има ефект, определено греши. Но има потенциал и за положителен, и за отрицателен ефект”.

Той уточни, че над 100 хиляди българи работят в южната ни съседка, но каква част от тях ще решат да останат в България и каква ще изберат друга страна е трудно да се каже.

Вчера обаче социалният министър Ивайло Калфин заяви, че не очаква масово завръщане на българи. Икономическият министър Божидар Лукарски пък увери, че няма опасност за финансовата стабилност на страната ни.

Според Дончев това, което се случва в Гърция, от една страна дава нови възможности за бизнеса, от друга е натиск върху пазара на труда. 

 "В България освен безработица има и недостиг на работна сила, особено в някои сфери като туризма, сектора на услугите. Така че ефектът ще е двояк – от една страна, нов натиск на пазара на труда, от друга страна - нови възможности за бизнес". 

По думите му кризата в Гърция би могла да свие експортните възможности на България, но от друга страна, тече процес по миграция на гръцки бизнеси в България заради много по-стабилната политическа и икономическа среда.

Според Дончев най-опасен ефект обаче имат затворените банки (които остават затворени поне до петък - б.р.) в южната ни съседка. Ако банковата система не работи още няколко дни или още седмица, това ще има ужасяващ ефект върху икономиката, прогнозира той и увери, че реално няма гръцки банки в България. 

Министърът определи като прекалено екзотичен сценарий връщането на драхмата в Гърция.

"Това означава, че кризата е ескалирала до крайна степен и преговорите във всякакъв вид са невъзможни", добави той. 

Според него гръцкото правителство, с убеждението, че мощността му е повишена след референдума, ще се опита да лансира нещо близо до петъчното предложение на премиера Алексис Ципрас - редуциране на дълга с нови 30% и гратисен период от 20 г. По думите на Дончев обаче това няма как да бъде прието. 

Той бе категоричен, че без заявка за реформи няма нов спасителен план за Гърция. По неговия анализ към момента Ципрас е герой и успешно подхранва чувството за гордост и уникалност у гърците, нацията е консолидирана, но не е убеден, че Европа пак ще им даде. 

На първо място Европа е известна с дипломатичния си и възпитан тон, въпреки всички провокации. Всеки от европейските лидери се изправя пред своите съграждани и те му задават въпроса: „Докога ще плащаме?”. Но няма как да не се възхитим от гордия дух на гърците. Заслужва уважение една нация, която да се консолидира около една позиция, макар и грешна”, обобщи Томислав Дончев.