Имаме общи констатации по отношение на бежанската криза, на зачестяващите напоследък терористични актове. Съгласихме се да проведем съвместно учение на нашите Специални части на българо-гръцката граница, с което ще демонстрираме единство и сила, каза след приключването на двустранните разговори министър Ненчев, цитиран на сайта на Министерството на отбраната.

Той заяви, че двете ни страни споделят позицията, че не опазват единствено собствените си граници, а тези на Европейския съюз.

По време на срещата е постигнато съгласие за изразяване на общи становища по конкретни въпроси както пред Европейския съюз, така и на предстоящата през октомври среща на НАТО.

От гръцка страна е заявена готовност да бъде подкрепено евентуално искане на България за засилване на присъствието на сили на Алианса в акваторията на Черно море, с оглед възпиране на насочени към територията на страната ни бежански потоци.

Имаме обща воля за справяне с всяко едно от предизвикателствата, пред които днес сме изправени, отбеляза министър Ненчев.

„България и Гърция са стоманена връзка между Запада и Изтока. Тясното ни отбранително сътрудничество, общата ни позиция в Европейския съюз и НАТО очертават една политика на стабилността за Средиземноморието, Европа и целия Западен свят“, заяви министърът на националната отбрана на Гърция.

Той акцентира върху съвместните усилия, които се полагат за справяне с миграционния проблем.

„Като уважаваме човешките права, сме длъжни да работим заедно с цел – от една страна да гарантираме човешкия живот, а от друга страна – да се спре тази вълна към Запада“, каза още министър Каменос и заяви, че България и Гърция очакват да получат нужната подкрепа от ЕС и НАТО.

По време на срещата между двете делегации бяха обсъдени и въпроси, свързани с отбранителната индустрия, военната информация и разузнаването.