Това смятат българските шофьори, пътуващи към Гърция, цитирани от struma.bg.

„Утре ще заявим намеренията си при евентуална блокада от страна на гръцките фермери. Тази година ще действаме още от първия ден на блокадата и ще отговорим със същите действия, няма дори и ден да чакаме”, каза Веселин Дангов от Сдружение „Съюз на българските транспортни работници”.

Дангов миналата година бе един от организаторите на контра-протестите, организирани от нашите превозвачи на ГКПП „Кулата”.

Според него гръцките фермери изчакват заради студеното време, но в началото на идната седмица ще решат точно какви действия ще предприемат.

„Смятаме, че тази година фермерите ще блокират пътища във вътрешността на Гърция, но не и гранични пунктове”, допълни Дангов.

Гръцките фермери заявиха намерение да блокират отново пътища и гранични пунктове от 23 януари нататък.

Още преди месец гръцките земеделци предупредиха, че не приемат повишаването на данъците и осигуровките. Те искат също пълно обезщетение за щетите от снежната стихия.

Засега фермерите посочват само датата, на която ще бъде дадено начало на протестите, но не и конкретен план за действията им.

В началото на миналата година над 500 трактора се изсипаха на ГКПП Кулата-Промахон, блокирайки на етапи за повече от месец границата с Гърция. Блокади имаше и по пътищата във вътрешността на южната ни съседка. В отговор на ежегодните януарски протестни блокади на граници и пътища, българските превозвачи на няколко пъти блокираха влизането в Гърция за всички моторни превозни средства.

„Това което правят гърците всяка година не е нормално, само те ли знаят да блокират”, каза Сергей, който пътува с микробус до Кулата. Според него ние нищо не можем да направим при евентуална нова блокада, тъй като стачниците са си проблем на гръцкото правителство.

„Гръцките блокади са пълна излагация, защо не ги правят през март или април, а когато нямат работа. Блокират ли те - ние същото трябва да направим”, категоричен бе друг чакащ навлизане за в Гърция наш водач на ТИР.

„Освен и ние да блокираме, какво друго можем да направим”, отбеляза Красимир. Той по принцип смята, че гърците с блокадите си постигат исканията, защото са задружни, докато ние сме „цървули”.

„Нашата държава може да помогне на нашите превозвачи при блокадите, но явно не й се занимава”, допълва Красимир.

„Тази година блокада като миналогодишната едва ли ще има, просто сега не е моментът. Гърците са наясно, че повишените данъци са изискване на кредиторите, а не на правителството. Иначе имат ли възможност, ще направят всичко възможно, за да постигнат исканията си, изнудвайки правителството си. А от действията им страдат нашите превозвачи и туризма ни”, смята местен младеж, имащ някакъв „алъш-вериш” в района на ГКПП-Кулата.