Най-малко 50 от заловените нелегални мигранти, влезли от гръцка територия, вероятно ще бъдат върнати в южната ни съседка, съобщи пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Той беше категоричен, че напрежение по българо-гръцката граница няма.

Граничните полицаи са заловили две групи мигранти, опитали се да влязат в страната от Гърция.

Едната група от 34 души се опитала снощи да премине през зелена граница близо до старият пропускателен пункт Кулата.

От задържаните 16 са сирийци, а - 18 иракчани.

Тази сутрин в товарен влак, идващ от Гърция, е открита втора група от 53-ма мигранти от Афганистан.

По непотвърдена информация бежанците са избягали от премахнатия лагер край Идомени.

Вчера група от около 100 души бежанци най-вероятно от тези, които са евакуирани от ликвидирания лагер Идомени и настанени във вътрешността на Гърция са тръгнали към ГКПП Кулата – Промахон.

Гръцката полиция е успяла да върне около 20 души обратно, но задържаните днес в ГПУ Петрич са успели да минат границата.

Всички нелегални имигранти са настанени и им е осигурена храна. Извършват им се рутинни медицински прегледи.

На българска територия сред групите не е имало конфликти помежду им, нито със служители на Гранична полиция, съобщи пресцентърът на МВР.

В съответствие с предварително разработения план за съвместни действия с Министерството на вътрешните работи военнослужещи от Сухопътните войски  се включиха, за да подпомагат работата на Гранична полиция по охрана на държавната граница с Гърция.

На 24 май гръцките власти започнаха операция по постепенна евакуация на най-големия неофициален бежански лагер в страната в Идомени.

В него по някои оценки от месеци живеят около 8400 души.

На журналистите бе отказан достъп до района.

Правителствени и полицейски представители заявиха, че бежанците и мигрантите в Идомени ще бъдат постепенно прехвърлени в нови, организирани лагери.

За операцията в Идомени бяха изпратени около 20 отряда от гръцките полицейски сили за борба с безредици с обща численост около 400 полицаи.