Бившият френски президент Никола Саркози предложи днес да бъдат създадени центрове за административно задържане на мигранти в "страни от периферията на Европа", т. е. в "държавите от Северна Африка, които биха желали, или в страни като Сърбия и България", съобщи на своя сайт телевизията на националния парламент, цитирана от БТА.

Това ще предотврати "драмата на прекосяването на Средиземно море", се аргументира Саркози на митинг на своята консервативна партия "Републиканците", основна опозиционна сила във Франция, в западния град Ла Бол.

Бившият френски президент, който се очаква да се бори отново за поста на изборите през 2017 г., също така предложи "обща миграционна политика" на всички страни от Шенгенското пространство за свободно движение.

Саркози обвини управляващата във Франция левица в бездействие по миграционния въпрос.

"Сегашните власти преднамерено пренебрегнаха този въпрос. И ето го резултата", каза бившият френски президент. Саркози призова да бъде правена разлика между бежанците и трудовите мигранти.

Франция трябва да приеме политическите бежанци от Сирия, но тогава няма да има повече нито работа, нито жилища за трудовите мигранти, отбеляза той.

Междувременно няколко хиляди души се събраха във френската столица Париж на митинг в подкрепа на бежанците.

"Отворете границите!" и "Право на убежище за всеки преследван човек", гласяха част от лозунгите на демонстрацията, организирана в социалните мрежи в интернет.