20-годишният Хамид, брат на съпругата на атентатора от Париж Шариф Куаши, бе задържан у нас по пътя му към "Ислямска държава".

Френската телевизия iTeleр, цитирана от РИА-Новости, посочва, че роднината на братята Куаши е бил успешно екстрадиран от България на френска земя в петък вечерта.

По данни на медията Хамид е кацнал на парижкото летище „Роаси" около 20:00 ч. местно време.

Мурад Хамид, който беше задържан в България по подозрения за участие в терористична група, поиска сам да бъде екстрадиран незабавно от България.

Той влязъл в България на 26 юли, а на 28 юли през нощта минал безпроблемно границата ни на ГКПП-Капитан Андреево с намерение да влезе в Турция, където обаче бил задържан заради наложена му забрана да влиза в страната.

20-годишният мъж поиска незабавна екстрадиция във Франция. Според неговите думи в следствения арест са се държали с него като с куче и не му давали напитки.

Френски съд остави в ареста Мурад Хамид и започна официално разследване срещу него за ислямистки връзки, съобщи съдебен източник, цитиран от Ройтерс.

Хамид е заподозрян, че се опитвал да отпътува за Сирия и да се присъедини към групировката "Ислямска държава", посочи източникът.