На 1 ноември на поста официално ще застане Жан-Клод Юнкер, който ще има 5-годишен мандат.

"За минута само си представете, че тези страни не бяха се присъединили към ЕС в момента, в който го направиха. Тогава може би днес щяхме да обсъждаме не само Украйна, може би щяхме да говорим за България, или за балтийските страни", каза още Барозу, предаде БНР.

По думите му решението ЕС да се разшири е било правилното, дори едно от най-големите достижения на съвременната европейска история, макар не всичко да е перфектно.

"Нека кажа съвсем честно - проблемите около разширяването на ЕС не бяха заради България и Румъния ни най-малко. Не България и Румъния причиниха проблемите, пред които се изправихме, проблемите бяха по-сложни и едно от най-важните неща бе да покажем, че е възможно ЕС да работи с 28 държави и с повече занапред", подчерта Барозу, цитиран от БТА.

И добави, че в ръководените от него състави на ЕК не е имало разлика между еврокомисарите, излъчени от "стари" държави в ЕС и от "нови".
По думите му тази разлика е отпаднала, поне в ЕК.

Барозу изтъкна, че е щастлив и горд от това, че Европейският съвет занапред ще бъде председателстван от бившия министър-председател на Полша (Доналд Туск). Това е силен сигнал, че цялото разграничаване на "стари и нови" държави в ЕС е приключило, каза още отиващият си председател на ЕК.

Според него така дори заседанията на еврогрупата ще бъдат председателствани от представител на страна, която не е в еврозоната, поясни той.

По неговите думи точно това е начинът за премахването на Китайската стена между държавите от еврозоната и останалите и това показва, че разширяването е било успех, въпреки някои сътресения.

"Честно казано, проблемите ни не идват от "новите" държави и се надявам да мога да обясня това по-подробно в мемоарите си. Други са държавите, които правят взимането на решения в ЕС трудно, не са новоприетите", категоричен бе Жозе Барозу.

Следващият доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка няма да бъде "кой знае колко позитивен", коментира вчера пред български журналисти в Брюксел служебният министър на правосъдието Христо Иванов. След срещи с експерти той заяви:

"Беше подчертана засилващата се разлика между България и Румъния, и този контраст трябва да ни притеснява и мобилизира".