Той и президентът Росен Плевнелиев дадоха съвместна пресконференция след среща в Брюксел, предадоха БТА и БНР.

Двамата са разговаряли за механизма за партньорство, по регионални въпроси, както и за готовността на България да участва в инвестиционния план на ЕК.
Юнкер очаква страната ни да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план.

На въпрос дали има притеснения за икономическата и финансова стабилност на България заради одобрената вчера ратификация за нов дълг в размер на 16 млрд. лева, Жан Клод Юнкер заяви:

"Ситуацията не е лесна, защото на България не й достига икономически растеж. Средният растеж през последната година е по-голям от предишната, но що се отнася до публичния дълг България е сред държавите-членки с най-нисък публичен дълг. Така че правителството ще трябва да обърне внимание на всички фактори".

Юнкер заяви, че не вижда никаква трагедия в новата оценка на комисията за макроикономическите дисбаланси у нас.

Той добави, че още 16 държави се засягат от тази процедура, така че това не е трагедия, цитира го БНР.

Плевнелиев го е запознал с планираните реформи, както и с политическия живот "след две турбулентни години", в които се смениха пет правителства и три парламента.
По думите му през тази година България е по-стабилна и с ясна заявка за важни реформи в областите на правосъдието, пенсионната система, здравеопазването, образованието и сигурността.

Президентът е уверил Юнкер, че настоящата година ще бъде време на реформи и стабилност у нас.

"Уверих, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничеснво и проверка имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред. В България имаме голямата амбиция да бъдем бързи, ефективни и прозрачни", допълни той.

Юнкер потвърди решимостта на комисията да прекрати до 2019 г. наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка.

Енергийният съюз и евентуална газова криза

За Енергийния съюз той заяви, че би се радвал България да стане основен играч.

"Що се отнася до хъба, който се предвижда да се изгради в България, попитайте комисаря, който отговаря в ЕК", каза още Юнкер.

"България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи", коментира Плевнелиев.

По думите му България иска да интегрира своите мрежи, оператори и да има много повече прозрачност в договарянето и доставките на енергийни ресурси. Голямата визия според него е енергията да не бъде оръжие, а елементарна стока за търгуване на пазарни цени.

"За да бъде постигната тази цел обаче трябва да имаме различни възможности за доставка и пълна свързаност на мрежите. Двигателят на Европейският енергиен съюз ще промени изцяло Югоизточна Европа", каза още Росен Плевнелиев.

Запитан дали страната ни е по-добре подготвена за евентуална газова криза държавният глава припомни, че през 2008 г. България успя да се справи, когато бе оставена на студено в най-студения ден на зимата.

"Тогава отново президентът Путин и Украйна имаха спор и руските доставчици решиха да спрат доставките на газ за България. Тогава направихме така, че газовата връзка с Гърция да бъде двупосочна – това е гаранция. Ако стане тежко имаме алтернатива на газ от Гърция. В Чирен има ресурси", каза още Плевнелиев.

Той съобщи, че с Юнкер са дебатирали и да заработи колкото се може по-бързо газовата връзка на България с Румъния и тя да бъде двупосочна.

Двамата са обсъдили и ситуацията на Западните Балкани, украинската криза.