Това каза министър-председателят на Република Турция Бинали Йълдъръм по време на откриването на реставрираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде „Фокус“.

Според него днес в Европа по отношение на религиозните вярвания няма необходимата толерантност и все повече се отстъпва място на чувствата, които разедидиняват.

„Разединяването между религиите се увеличава в Близкия изток. От хиляди години насам живеят хора от различни религии и те се превръщат в цели заради своите религиозни убеждения. Всички тези тенденции се превръщат в ислямофобия, нетърпимост към исляма и все по-голям национализъм. В западните страни за съжаление това става все по-видно в днешно време“, каза той.

Йълдъръм изрази съжаление, че толерантността предава своето място на негативните емоции. Той обърна внимание, че с откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул посланието, което ще дадат на целия свят ще бъде много смислено.

Министър-председателят на Турция посочи, че днес не се дава живот просто на едно историческо наследство, а се дава философско изражение и послание за толерантност.

„Надявам се това послание за толератност да бъде добре разбрано. По този повод това реставрирането на това произведение и откриването му за гражданите, е нещо, на което присъства и положи страшно много усилия нашият президент и също така общината на Истанбул. Благодарение на всички тези усилия днес откриваме това произведение, начело с фирмата, която извърши реставрацията. Искам да благодаря на всеки, който положи усилия в това отношение“, каза Йълдъръм.

Премиерът на Турция обърна внимание, че между турския и българския народ има добросъседски взаимоотношения и исторически връзки.

„От векове насам до днес стигат тези човешки и културни взаимоотношения и ние допринасяме с много изражения за тях. Българските граждани с турски произход имат много голяма роля, която не може да бъде пренебрегната. В същото време турските граждани с български произход имат също много голяма роля за тези взаимоотношения. С приятелския мост, който създават те, нашите отношения се развиват в положителна насока. Днес като приятелски, исторически страни, ние осъществяваме регионално сътрудничество и подкрепа“, каза министър-председателят на Република Турция.