Изявлението беше направено преди началото на срещата на вътрешните министри от ЕС. Те трябва да обсъдят план за разселване на 120 000 бежанци в Европа.

"Ще го подкрепим. Смятаме, че то е справедливо, още повече, че принципът, подходът, който се предлага, включва и възможността всяка друга държава, ако попадне в по-тежка ситуация, да се възползва от това право. Българското правителство обаче е против моделът на преразпределяне да се превърне в постоянно действащ механизъм за бъдещ нов прием на хора",  декларира още вътрешният министър, цитирана от БНР.

Според предложените квоти България следва да приеме още 1600 бежанци, освен 500-те души, за които бе постигнато съгласие в Съвета през юли. Всички тези чужденци са пристигнали от Сирия или Еритрея в Гърция, Италия и Унгария.
Властите в трите страни ще определят кои бежанци - в коя от държавите да бъдат пратени, предвижда още предложението на ЕК.

Най-големият дял - от общо 160 0000 разселени бежанци е определен за Германия - 31 443 бежанци или 15,43 на сто от разселените.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?