Изискването е подчертано в декларацията, приета на заседанието на Съвета по енергетика САЩ-ЕС във Вашингтон, предадоха ТАСС  и БТА.

Заседанието се състоя под председателството на държавния секретар на САЩ Джон Кери и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

В приетата декларация се посочва също така, че "използването на енергетиката като политическо оръжие е неприемливо" и се потвърждава волята на САЩ и ЕС да продължат сътрудничеството за диверсификация на доставките на енергийни ресурси в европейските страни, включително чрез внос на втечнен природен газ от Съединените щати.

Във връзка с това участниците в съвещанието изразиха подкрепа за изграждането на съответни мощности за прием и преработка на втечнен природен газ в Хърватия и Гърция "в случай, че там има пазарно търсене".

Изразена бе и подкрепа за откриването на така наречения Южен газов коридор, включващ построяване на тръбопровод през Адриатическо море и съединителен участък между Гърция и България.

Сред другите споменати проекти са интерконектора Полша-Литва за алтернативни газови доставки във Финланидя и балтийските държави.

Отбелязана бе и възможността за създаване на мощности на Пиренейския полуостров за доставка на газ в Европа.

Кери: "Северен поток 2" е във вреда на Източна Европа

Ръководителят на американската дипломация изрази позицията си преди да се срещне с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Планираме да обсъдим конкретен въпрос, който буди и мен и у всички тук дълбоко безпокойство - газопровода "Северен поток 2". Този проект предизвика много бурни дискусии и от двете страни на Атлантика и сме напълно уверени, че той ще окаже негативни въздействие върху Украйна, Словакия и Източна Европа", каза Кери.

Той отбеляза също така, че Вашингтон е помогнал на Украйна да намали зависимостта си от руския газ и така за първи път миналата зима страната е получила повече газ от Европа, отколкото от Русия.

САЩ и ЕС призоваха Украйна да продължи реформите в енергийния сектор.