Това показват изследванията, които са направени от екип на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса Ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с Ебола, съобщиха от здравното министерство.

Уверението е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който докладва в щаба на Министерство на здравеопазването. Информацията бе официално оповестена в 03.45 часа сутринта. Резултатите ще бъдат проверени повторно от акредитирани лаборатории.

Първоначалните клинични изследвания на кръвта показваха по-скоро бактериална, а не за вирусна инфекция.

По-рано в Министерство на здравеопазването постъпи информация от МБАЛ "Токуда" АД за гражданин със съмнение за Ебола.Той е с грипоподобни симптоми и е пребивавал в последния месец в Сиера Леоне, съобщиха от МЗ.

Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания.

Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

"Заболял от Ебола българин няма", обяви по-рано д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, пред „Фокус". Тя заяви, че има човек, който подлежи на наблюдение и изследвания в момента.

„За да се каже, че някой е заболял от ебола, трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма", посочи още д-р Кожухарова.

Ние взехме дори повече от мерките, които се препоръчват от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, каза д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, координиращ работата на здравните власти по вероятния случай с Ебола по Нова телевизия. Според техните препоръки, пациентите трябва само да бъдат наблюдавани, ние взехме мерки да ги изолираме.
Нито един от тях няма клинични данни за каквото и да е заболяване, каза д-р Шарков.

Трима контактували с болния търсени с полиция

Трима души, близки до мъжа, са били издирени снощи от столичната полиция, предаде БНР. Служители на МВР са осигурили ескорт на линейките, превозващи близките.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички идентифицирани в пряк и в индиректен контакт над 20 души, които са били изолирани, вече са свободни.

В 8 часа тази сутрин здравният министър Петър Москов даде пресконференция, на която заяви, че след случилото се може да се каже, че държавата и медицинските власти могат да реагират адекватно. Той изказа благодарност на всички екипи, които са работили 10 часа "като по ноти".

"Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това, ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни, че имаме готовността да посрещнем това нещо", добави той.

По думите му това, което може да се подобри, е да бъде засилена информацията за гражданите. Според него трябва да се мисли по какъв начин при влизането в България на лица, които са били в държави с Ебола, българските здравните власти могат да бъдат уведомени.

"Заради законодателство, единственият начин е хората да бъдат активно информирани с ясни призиви да сигнализират. Ще бъде разкрита телефонна линия, на която ще могат да се обадят, това ще за собственото им и на техните близки добро", добави Москов.

Той уточни, че поема отговорност за това, че двама души, за които е имало информация, че са били в стаята, в която първоначално е бил преглеждан мъжът със съмнения за Ебола, снощи са били обявени за издирване. След излизането на резултатите от изследванията СДВР е прекратило търсенето.

Какво се прави

Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента.

Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологично изследване.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ "Токуда" АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория.

Министерство на здравеопазването ще информира обществото периодично.

По-рано "Фокус" съобщи, че шестима контактни с болния са поставени за наблюдение в болница „Токуда". Това не бе потвърдено от МЗ.

Смъртност и заразени

Според последните данни на Световната здравна организация броят на починалите от тропическата треска вече възлиза на 5420, а на заразените - 15 145. Голямата част от жертвите са именно в Западна Африка, но починали има и в Испания и САЩ.

Най-интензивно и широко смъртоносният вирус се предава в Сиера Леоне. В тази западноафриканска страна са потвърдени 533 нови случая в седмицата преди 16 ноември, се казва съобщението на СЗО.

Основни факти за Ебола >>