Твърденията на 27-годишния сириец Мохамад Далел се съдържат в писмо, разпространено от германския канал N-TV. Репортерско проучване на Нова телевизия обаче не е открило сведения за репресии или лошо отношение към младия мъж, който е пристигнал у нас през 2013 година.

Атентаторът от Ансбах не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие в България, съобщи по-късно МВР, цитирано от "Фокус".

Далел, разбира се, бил проверен и не били открити данни да е бил радикализиран по онова време. Специалистите от ДАНС и от Държавната агенция за бежанците не са намерили нищо обезпокоително около личността му и затова той е получил хуманитарен статут.

В писмото, за което N-TV твърди, че е на самовзривилия се Мохамад, той казва, че е малтретиран в България и затова не иска да се върне. Бил бит от българската полиция, защото не е искал да даде отпечатъци от пръстите си.

Освен това го държали два месеца в единична килия и му била отказана медицинска помощ, въпреки че пристигнал у нас ранен.

Когато преместили Далел в "софийски бежански лагер", хуманитарна организация се погрижила за него, завела го на лекар и после в болница. Но операцията в България не била възможна и затова го преместили в Австрия.

Германският канал предупреждава, че не може да гарантира истинността на всички тези твърдения.

В Ансбах сириецът е имал проблеми с полицията заради наркотици и други нарушения, съобщиха тази седмица властите в Германия.

Пресякъл е нелегално българската граница

В България сирийският гражданин е задържан на 19 юли 2013 г. при нелегално влизане в страната ни, посочва МВР в разпространената подробна справка. Същия ден е насочен в Специализиран дом за настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“-МВР.

Извършен му е незабавен преглед от дежурния медик, при който не са констатирани здравословни отклонения.

По време на престоя си в специализирания дом чуждият гражданин не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие. Там е бил лекуван от остра вирусна инфекция.

От проведените беседи е изяснено, че иска закрила в България поради страх от войната в Сирия, показал е по краката белези, получени от шрапнели.

Възможно обяснение за белезите се яви днес в пропагандна медия на "Ислямска държава".

Издание на ИДИЛ: Воювал е за Ал Кайда в Ирак и Сирия

Мохамад Далел, който пристигнал в Германия като кандидат за убежище, е воювал в миналото в Ирак в групировка, клон на Ал Кайда. Това съобщи седмичното онлайн издание на "Ислямска държава" "Набаа", цитирано от Асошиейтед прес.

След като започнала кризата в Сирия през 2011 г., Далел е извършвал нападения срещу правителствените сили с ръчни гранати и коктейли "Молотов", посочва "Набаа".

Когато бил основан сирийският фронт на Ал Кайда - Ан Нусра (Джебхат ан Нусра), Мохамад Далел воювал за него, докато бил ранен при минометен обстрел. Изглежда се е прехвърлил към "Ислямска държава" след отцепването на фронта Ан Нусра през 2013 г.

На 29 юли 2013 г., чужденецът е подал молба до ДАБ, се казва в информацията на МВР. На 27 август 2013 г. той е предаден на регистрационно-приемателен център в София.

Хуманитарен статут

В Центъра за бежанци в столичния квартал „Овча купел” Мохамад Далел живял няколко месеца. Той поискал закрила от българските власти през есента на 2013 г.

След три месеца той получил хуманитарен статут. Преди това бил настанен в центъра и имал право да излиза свободно и да се движи необезпокояван.

Сега вече е установено, че атентаторът от Ансбах е членувал в ИДИЛ. Във видеоклип, открит в негов телефон, той се кълне във вярност на „Ислямска държава” и призовава за още нападения против германци.

Пред българските власти обаче атентаторът по нищо не показал, че е готов на радикални действия.

„За нас е изключително важно становището на ДАНС дали това лице не представлява заплаха за националната сигурност. След като няма отказ, може да предположим, че лицето е било нормално”, коментира Петя Първанова, председател на Държавна агенция за бежанците.

Нищо обезпокояващо не показали и интервютата с Мохамад, проведени от експертите от Регистрационно-приемателния център в София. Елеонора Йорданова, една от тези, които са разговаряли с него, казва:

„Познах го по снимката. Беше абсолютно уравновесен човек. Не е имало никакви проблеми с него”.

Това показва и досието му в центъра.

Не отговарял на критериите за бежанец

Кой чужденец какъв статут ще получи, решават експертите в центъра, пояснява Нова тв. С помощта на преводачи те установяват самоличността им, пътят им до страната ни, както и начина им на живот, образованието, семейното положение. Това, което се знае за Далел, например, е че е бил вдовец.

"Всяко едно интервю се прави за отказ. Това е с цел да се събере максимум информация, защото се пише по-трудно отказ, отколкото един статут", обяснява Елеонора Йорданова.

В разговорите се следи всеки жест, детайл и дори особеностите на диалекта. Целта е да се състави пълен психологически профил, като и при най-малък проблем се сигнализират психолози и органите на реда.

След интервюто на Мохамад станало ясно, че не отговаря на критерии за бежанец. Затова получил хуманитарен статут, който му дава възможност да излезе на квартира или да отпътува от страната.

В края на декември 2013-а сириецът напуснал центъра в "Овча купел" и после сменил три квартири в София.

След това следите му се губят - до септември 2014-а. Когато германските власти поискали той да бъде върнат отново в България. Но властите ни отказали.

Отхвърлена е била и молбата за убежище, която Далел подал в Германия, стана известно след смъртта му.

Мигрантите продължават да използват България като транзитна страна. В момента в центровете на Агенцията по бежанците са настанени около 1380 души при капацитет 5130.

От началото на годината през центровете са минали 7800 души, но само 280 са получили статут на бежанец.

Онлайн контакт преди взрива

Атентаторът самоубиец от Ансбах е разговарял в онлайн чат с неизвестно лице непосредствено преди експлозията, съобщи баварският вътрешен министър Йоахим Херман.

"Нападателят очевидно е бил в пряк контакт в онлайн чат с някого, който е имал значително влияние върху терористичния заговор", каза Херман, цитиран от ДПА и БТА.

Не е ясно дали контактът е бил с "Ислямска държава", нито къде се е намирало другото лице, участвало в разговора.