В рамките на посещението си в китайския град Сямън делегация на ПП ГЕРБ се срещна с ръководството на създадената през 2015 г. зона за свободна търговия, предаде БТА.

"Постигнатото тук е пример за съчетаването на финансови услуги, логистика и високотехнологично производство в една зона. Нейният успех не би бил възможен без изграждането на съответната инфраструктура. Усилията в тази сфера са важна предпоставка за развитието на бизнес потенциала. Подобряването на инфраструктурата безспорно е и сред приоритетите в управленската програма на ГЕРБ и на българското правителство", коментира народният представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев, който ръководи българската делегация.

Част от състава й са кметовете на общините Аврен, Девня, Поморие, Созопол и Царево - Емануил Манолов, Свилен Шитов, Иван Алексиев, Панайот Рейзи и Георги Лапчев, зам.-кметът на община Аксаково Руска Илиева, зам.-областният управител на Добрич Красимир Николов и председателят на Общинския съвет в Бургас Константин Луков.

Пред гостите бяха презентирани условията, създадени в зоната, както и мерките, които се полагат за нейното развитие.

Отчетено бе, че на площ от 43 кв. км са регистрирани 280 000 компании, 4 500 от които са свързани с финансовите услуги. Проектите, които се реализират с преки чуждестранни инвестиции, са близо 13 000.Успешно са внедрени и електронните услуги, в резултат от което времето за минаване през митницата например е намалено от 4 часа до 5-10 минути.

Освен чрез намаляване на административната тежест, бизнесът е стимулиран и чрез въведените данъчни облекчения, обясни ръководството на една от най-успешните зони за свободна търговия в Китай.

По-късно пред деня делегацията на ПП ГЕРБ посети и модерната зона за градско планиране. Пред гостите от България беше представена визията за развитие на Сямън, който обхваща островна и континентална част на югоизточната китайска провинция Фудзиен.

Потенциалът за развитие на черноморските пристанища беше сред акцентите при посещението на делегация на ПП ГЕРБ в китайския град Сямън, съобщава пресслужбата на ПП ГЕРБ.

В компанията IPC, която управлява контейнерния терминал в града, българските гости бяха посрещнати от Йе Жон, главен директор по контрол и развитие на дейността.

Морските маршрути до българското Черноморие бяха дискутирани в контекста на проекта за бърза жп връзка между Егейско море, Черно море и Дунава чрез подписания меморандум между България и Гърция за изграждане на жп коридора Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

Пристанището в Сянън, което бе презентирано пред делегацията на ПП ГЕРБ, е на седмо място по големина в Китай и на 15-то в света. Годишният му оборот е 10 млн. контейнера, които заемат 80% от неговия капацитет. Обслужват се 143 контейнерни маршрута до 133 международни пристанища от 37 страни.

През миналата година е постигнат световен рекорд, като е организирано преминаването на 360 контейнера за час, отчетоха от компанията, която има амбицията да утвърди порта като международен контейнерен център.