Юнкер говори пред журналисти пред сградата на Европейската комисия, предадоха "Фокус" и БТА. 

Много се зарадвах тази сутрин като чух, че българското правителство е поело ангажимент да участва във финансирането на проекти чрез предоставянето на 100 млн. евро към Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) от т. нар. план „Юнкер”, макар че не харесвам този израз, но както и да е", заяви той.

По думите му това е една много важна новина както за Европа, така и за България, която показва, че българското правителство приема много сериозно своите ангажименти, що се отнася до Европейския съюз. Юнкер добави, че е много доволен от този факт, защото България сега ще е в ситуация да се възползва от облагите, които Инвестиционният план за Европа предоставя.

"Всички сме щастливи да видим как българският министър-председател се държи солидарно с Европа. Аз имам много добро отношение към Бойко, той е мой добър приятел", каза още той.

Юнкер заяви, че България е осмата страна, обявила доброволно участие във фонда, предаде БНР.

Германия, Франция, Италия, Полша, Испания, Люксембург вече са декларирали намеренията си за участие във фонда, чрез своите национални банки за развитие. Първите 4 страни се включват с по 8 млрд. евро, Испания с 1.5 млрд., Люксембург с 80 млн. евро. 

Планът "Юнкер" (носещ името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години. ЕФСИ е финансиран засега от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с 21 милиарда евро.

Жан-Клод Юнкер добави, че ЕК иска да работи много отблизо с България и с българските общини и кметове, за да е близо до гражданите.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол, който също се срещна с кметовете от ГЕРБ, пък заяви:

ЕНП Ви подкрепя, винаги сме близо до Вас. Това, което виждам, че се прави в големите градове, и особено в София, доказва защо е важно ГЕРБ да управлява в големите градове и в цялата страна. Вие променяте България".

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също е в Брюксел, заяви, че кметовете от ГЕРБ работят на максимални обороти и при пълна прозрачност, за да могат българските общини и граждани да се възползват в максимален размер от европейската солидарност, цитиран от партийния пресцентър.