23-имата са били заловени на граничния пункт "Капитан Андреево". При проверката с газ-анализатор граничните полицаи открили в последния вагон групата чужденци без документи за самоличност, съобщи МВР.

Сред заловените мигранти 11 са от Ирак и 12 от Сирия. Общо са 8 мъже, 8 жени и 7 деца. Днес ще бъдат предадени на Разпределителния център в Елхово.

Влакът се е движил от Турция за Унгария.

През изминалото денонощие са предотвратени 10 опита на 157 нелегални имигранти да преминат незаконно българо-турската граница, информират още от МВР.

Увеличение на бежанския натиск

Вчера край Приморско e заловена група от 30 бежанци, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че и във вътрешността на страната МВР работи по залавянето на незаконни мигранти.

Министър Бъчварова уточни, че случаят със задържаните бежанци край морската ни граница е "фактор от общия процес по охраната".

"Последните няколко дни има едно леко увеличение. Ние следим не само по тези, които успяваме да заловим, но и по тези, за които подаваме сигнали на турската страна, те да предотвратят. Това е показателят за успех на нашата дейност", каза министърът.

Нов балкански път?

Активната работа на изхода на границата прекъсва възможността за създаване на нов бежански маршрут, каза преди няколко дни Бъчварова.

"Балканският маршрут" е затворен към този момента, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, смята министърът.