Говорител на избрания за председател на комисията Юнкер съобщи, че той очаква скоро да има и тези две номинации и вече е започнал да обмисля разпределението на ресорите, предаде БНР.

Премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви на последното заседание на МС, че правителството не е одобрявало кандидат за български еврокомисар. За кандидатурата на Кристалина Георгиева са президентът, ГЕРБ и ДПС. Орешарски заяви, че я подрепя за върховен представител на ЕС по външната политика.

Белгия все още няма номинация по причини, сходни с българските – вече трети месец продължават преговорите за сформиране на ново федерално правителство, очаква се споразумение до средата на този месец, когато ще бъде предложен и кандадат-комисар.

Имената на претендентите от 22 държави вече са ясни, три страни са представили списък с по няколко имена, също три засега не огласяват своя избор - това са Кипър, Холандия и Дания.

Дания продължава да разчита нейният премиер Хеле Торнинг Шмит в края на август да бъде избрана за председател на Европейския съвет, за Холандия пък се смята, че се цели в другия топ-пост – на европейски дипломат номер едно, за който вече беше лансиран външния министър Франс Тимерманс.
Официално номинирани за тази длъжност са и колегите му от Полша и Италия - Радослав Шикорски и Федерика Могерини.

В комисията "Юнкер" се очаква да има 3-ма бивши премиери – на Естония, Финландия и Латвия, както и 3-ма досегашни външни министри – от Италия, Полша и Унгария, което наред с други авторитетни номинации според наблюдатели обещава тя да бъде значително по-силна като политически орган.

В нея ще работят и поне 6 от досегашните комисари – от Австрия, Германия, Румъния, Швеция, Словакия и Хърватия.

"Сформирането и встъпването в длъжност на новата Европейска комисия може да се отложи, ако сред кандидатите за еврокомисари има прекалено малко жени", заяви вчера Наташа Берто, говорител на Жан-Клод Юнкер, цитирана от ДПА.

"Г-н Юнкер заяви многократно, че една комисия със само две или три жени няма да бъде легитимна и надеждна и че той няма да допусне това. Ако не се намери решение, може да стане така, че да е нужно повече време за сформиране на комисията", допълни тя.