Това заяви днес министърът на енергетиката на Азербайджан Натик Алиев, цитиран от ТАСС и БТА, след третото заседание на Консултативния съвет по "Южния газов коридор".

Когато започнахме изпълнението на проекта, той се оценяваше на 45 млрд. долара. Последните разчети обаче показват, ще стойността му няма да превиши 40 млрд. долара, каза Алиев.

По думите му това е свързано с поевтиняване на материалите и оборудването на пазара.

В бъдеще се очаква към проекта да се включат нови страни, подчерта министърът.

До края на 2019 г. ще бъде готов интерконекторът Гърция-България и по този съединителен тръбопровод газът ще се доставя в България, която не е пряк участник в проекта "Южен газов коридор", поясни Алиев.

Фактът, че България има съединителен тръбопровод с Румъния открива нови перспективи за проекта, подчерта министърът.

Към проекта планират да се присъединят и редица балкански страни, включително Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, допълни той.

Важно е да бъдат положени всички усилия, за да се избегнат закъснения в изграждането на съоръжението, допълни еврокомисарят за енергийния пазар и заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович.

По-рано днес президентът на Азербайджан Илхан Алиев обяви, че нищо не може да спре този проект и той ще се случи.

В Баку се провежда Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. В нея участва и българска делегация начело с енергийният министър Николай Павлов. Делегацията включва и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества.

Комплексът от тръбопроводи, означен като "Южен газов коридор", ще премине 3000 км от Баку до Южна Италия, през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Основните му части са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският (ТАНАП) и Трансадриатическия (ТАП) газопровод.