Министър Даниел Митов проведе срещи в Държавния департамент и министерството на отбрана в заключителната част на работното си посещение в САЩ.

Важен акцент в разговора бе поставен върху реализирането на ключовите енергийни проекти в региона и ускоряването на процеса на изграждане на интерконекторната връзка с Гърция и терминала за втечнен природен газ край Александруполис, се посочва в съобщение на МВнР.

От американска страна бе подчертан ангажиментът за продължаване на подкрепата на САЩ за сигурността на източния фланг на НАТО и реализиране на ключовите за енергийната диверсификация проекти. Изразена бе и положителна оценка за хода на реформите в съдебната система и приетото ново законодателство в областта на борбата с корупцията. Подчертана бе необходимостта от ефективното прилагане на новоприетите закони, се допълва в съобщението.

Били са обсъдени и предизвикателствата, произтичащи от нарушения баланс на силите в Черно море и конфликтите в Близкия изток и Северна Африка.

Със заместник-министъра на отбраната на САЩ Брайън Маккеън министър Митов е анализирал резултатите от Срещата на върха на НАТО във Варшава, изпълнението на Плана за действие за повишаване готовността на Алианса и на Инициативата на САЩ за укрепване на сигурността на Европа, както и възможностите за укрепване на сигурността в Черно море под егидата на Алианса.

Обсъдени са били и рисковете за сигурността, произтичащи от зоните на нестабилност в Европа и Близкия изток.

Българският външен министър участва и в кръгла маса във Фондация "Херитидж".

Обсъдени бяха предизвикателствата пред сигурността в Източна Европа, необходимостта от укрепване на отбранителните способности в Черноморския регион, начините да се противодейства на заплахата от "Ислямска държава" и енергийната сигурност, се посочва в края на съобщението.