От съобщение на пресцентъра на Министерството на външните работи става ясно, че на срещата си държавният секретар на САЩ и външният ни министър са "препотвърдили силното стратегическо партньорство между България и САЩ".

Те са обсъдили регионални и глобални предизвикателства с политически характер и в сферата на сигурността, сътрудничеството в отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона.

Вижте снимки от визитата на Джон Кери >>>

Двамата са решили да се направят работни групи в четири области, а чрез редовни срещи във Вашингтон и София ще се обсъждат двустранни, регионални и глобални въпроси "от споделен интерес".

Едната работна група е за сигурност и отбрана.

"Изправени пред драматично променена среда на сигурност в Европа и транснационалната заплаха от тероризъм, България и САЩ са се споразумяли да работят за повишаване на регионалната сигурност - включително чрез съвместни учения, изпълнение на Плана за готовност за действие на НАТО, действия за заздравяване на стабилността и сигурността и усилия за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа", пише в съобщението на министерството.

САЩ ще ни помагата и да модернизираме въоръжените си сили "и да ги направи по-съвместими с НАТО".

Втората област е енергийна сигурност.

Енергийна сигурност у нас ще се подобри чрез по-голямо разнообразие на доставките и разпределението, "в това число посредством повишена взаимна свързаност със съседните страни".

От МВнР добавят, че България и САЩ ще работят заедно и с Европейския съюз за заздравяване на инвестиционния климат с оглед привличането на интереса на частния сектор.

За газовите доставки и седми блок в АЕЦ "Козлодуй" разговаряха премиерът Бойко Борисов и Джон Кери. Вашингтон подкрепи България за енергийна независимост.

САЩ ще изпратят енергиен експерт в България, който да работи в Министерството на енергетиката и да може да помогне при разработване на план за развитие на сектора.

Третата област е върховенство на закона.

"САЩ приветстват решимостта на България да предприеме значителни реформи в областта на върховенството на закона, в съответствие и с глобалната инициатива Партньорство за открито управление, в това число реформа на съдебната система, заздравяване на правните институции и мерки за борба с корупцията посредством повишаване на прозрачността при обществените поръчки и др.", пише още в съобщението на министерството.

Ще продължи сътрудничеството в борбата срещу корупцията и международната организирана престъпност чрез професионален обмен и споделен опит.

Четвъртата област е образование и връзки между народите.

Тук се предвижда да има възможности за образователен и културен обмен по линия на програмата "Фулбрайт" и други начини на официален и неофициален обмен.