Състав на Апелативния съд във Варна потвърди решение на Варненския окръжен съд (ВОС) от 10 ноември тази година, с което е допусната екстрадицията на Красимир Николов, издирван от съдебните власти в САЩ, за да бъде изправен на съд за три престъпни деяния - компютърни престъпления, измама по електронен път и банкова измама.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд-Варна.

Втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата на защитата на Николов срещу решението на ВОС за предаването му на компетентните власти в САЩ. От съда припомнят, че 44 годишният българин е в ареста с временна мярка за неотклонение задържане за срок от 60 дни от 10 септември тази година.

Междувременно по дипломатически път чрез помощник федералния прокурор на Западен район, Пенсилвания, е пристигнала официалната молба за екстрадирането му. Спрямо Николов и други лица има внесен обвинителен акт за компютърни престъпления, измама по електронен път и за банкова измама, извършени в периода от ноември 2015 година до септември тази година.

Според изпратените от САЩ документи българинът и другите лица са участвали в сложна международна схема за измамно електронно прехвърляне на пари от онлайн банкови сметки на голям брой пострадали граждани на Америка. Престъпното деяние е ставало чрез кражби на идентификационните данни за влизане в банковите сметки. Компетентните власти на САЩ са посочили и заявление за конфискуване на имуществото и приходите на обвинените в престъплението лица.

За банкова измама законът в САЩ предвижда наказание до 30 години лишаване от свобода.

За да потвърди решението за предаването на Николов на американските власти и Варненският апелативен съд се позова на ЗЕЕЗА и на Договора за екстрадиция между правителствата на САЩ и България, подписан на 21 май 2009 година. Престъпните деяния, за които българинът ще бъде изправен пред съда, не са политически, военни, не са погасени по давност и за тях Николов не е съден задочно. За този род престъпления в САЩ не се предвижда смъртно наказание. 

Съдът счита, че суверенно право на прокуратурата е да повдига или не обвинение и тъй като в настоящия момент спрямо Николов у нас няма висящо производство, то няма и основание за отказ от екстрадирането му.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава екстрадицията, е окончателно.