Вчера немските власти съобщиха, че 27-годишният сириец камикадзе Мохамед Далил, който рани 15 души в град Ансбах, е трябвало да бъде депортиран в България.

От МВР уточниха, че той е пребивавал у нас от края на 2013 г. до средата на 2014 г. В този период той не е попадал в полезрението на полицията с противообществени прояви. През последните две години няма данни да е влизал и пребивавал в страната.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова поясни, че мъжът е бил регистриран през есента на 2013 г., когато е подал молба за закрила. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС. Пребивавал е в столицата, регистриран е в Регистрационно-приемателен център в София през есента на 2013 г.

През септември 2014 г. е получено запитване от компетентните власти на Германия във връзка с подадена и при тях от същия човек молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Българските власти са информирали партньорските служби, че мъжът вече има предоставен статут и съответно не спада към категориите лица, които подлежат на връщане по Дъблинския регламент.

През 2015 г. до този момент няма комуникация за евентуална процедура за реадмисия на чужденеца между компетентните институции на България и Германия.

В ДАБ лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута – на бежанец и хуманитарен статус”, уточни днес пред Нова телевизия Петя Първанова.

Тя подчерта, че с всеки мигрант, преминал нелегално границата, задължително се беседва със служители на ДАНС. Ако има отказ, ние разбира се не предоставяме статут на бежанец, подчерта тя.

Първанова съобщи, че сега в центровете у нас са настанени около 1380 мигранти при капацитет 5130.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно сириецът камикадзе е членувал в "Ислямска държава". Вчера в телефона му беше намерено видео, в което се вижда как се врича във вярност на лидера на терористичната групировк