Свидетелство за това е видеозапис в телефона му, намерен край мястото на взрива в баварския град, предадоха ДПА и БТА.

Ройтерс съобщи, че германската полиция е арестувала заподозрян съучастник на атентатора, който загина в екплозията близо до многочислената публика на музикален фестивал.

27-годишният сириец е трябвало да бъде депортиран в България, съобщиха  германските власти, които са му отказали убежище.

Няма правно основание, по което нападателят от Ансбах да е трябвало бъде депортиран в България, каза пред журналисти председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Тя посочи, че мъжът е пребивавал у нас в периода от края на 2013 г. до средата на 2014 г. Тогава той е получил хуманитарен статут и правото да се придвижва свободно на територията на Европейския съюз, добави Първанова.

През септември 2014 г. властите в Германия са информирали България, че мъжът е подал молба за закрила и при тях и са попитали дали може да бъде депортиран у нас по силата на Дъблинския регламент.

Първанова посочи, че властите у нас са отговорили, че няма правно основание това да се случи.

Опасността остава

Опасността от атентати в Германия продължава да е голяма, заяви говорител на вътрешното министерство, след като при четири нападения миналата седмица бяха убити 10 и ранени 34 души.

"Опасността от атаки отдавна е голяма и остава такава", каза говорителят Тобиас Плате на редовна правителствена пресконференция, предаде Ройтерс.

Германският вътрешен министър предупреди, че не бива да се гледа на бежанците с общо подозрение, посочва Франс прес. Не бива да подозираме бежанците като цяло, дори в отделни случаи да има процедури срещу тях, заяви Томас де Мезиер пред пресгрупа "Функе" след трагедиите в последните дни.

Точно преди седмица друг кандидат за убежище, представил се за афганистанец, рани няколко души с брадва и нож във влак във Вюрцбург - акт, за който заяви, че е извършил в името на "Ислямска държава".


Убийството в Ройтлинген било по лични причини

Убийството на 45-годишната жена с нож вчера в Германия според полицията е извършено в изблик на ярост при престъпление от страст, съобщиха междувременно властите. Жертвата на млад сириец в южногерманския град Ройтлинген е полска гражданка, съобщи външното министерство във Варшава, цитирано от Асошиейтед прес.

21-годишният сириец, който е кандидат за убежище в Германия, е ранил петима души, опитвайки се да избяга от местопрестъплението, преди да го арестуват, съобщи говорител на полицията в Ройтлинген.

Според ДПА заподозреният за убийството и 45-годишната жена са работили заедно в павилион за дюнер кебап пред централната автогара в града. Сириецът е използвал за престъплението не мачете, както беше съобщено по-рано, а ножа, с който реже дюнера.

Полицията разследва дали не става въпрос за изясняване на лични взаимоотношения. Засега тя не разглежда убийството като терористична атака, посочва ДПА.

Само 59 от стотици хиляди бежанци били заподозрени в тероризъм

В изявлението си министър Де Мезиер припомни, че в Германия се работи по 59 съдебни процедури срещу бежанци, заподозрени в принадлежност към терористични организации "на фона на неколкостотин хиляди новопристигнали".

Правителствената говорителка Улрике Демер на свой ред отбеляза, че рискът от престъпления от страна на бежанците в страната пропорционално не е по-голям от този при останалото население.

Демер предупреди, че е прибързано да се вземат решения за промени в правителствената политика за бежанците, преди да излязат резултатите от разследванията.

Предвид продължаващата миграция към Германия, сме длъжни да приемем, че е възможно да има действащи и бивши членове, поддръжници и симпатизанти на терористични организации или военни престъпници с ислямистки мотиви сред бежанците, подчерта в комюника федералната полиция.