Премиерът Бойко Борисов посрещна германския канцлер Ангела Меркел в София. Меркел е на работно посещение в България по покана на министър-председателя Борисов.


Разговорите между двамата се състоят в резиденция Бояна.

Това не е първата визита на Меркел на българска земя. През октомври 2010 година тя бе в София по покана на Борисов по време на първия му кабинет.
На срещата Борисов-Меркел, освен приоритетите на Българското председателство, ще се обсъждат и теми от актуалния политически дневен ред, сред които миграцията, външните граници, промяната на Дъблинския регламент и последиците от Брекзит в контекста на бъдещата финансова рамка на ЕС.

В България Меркел идва сред срещите си с канцлера на Австрия Себастиан Курц, с когото разговаря за миграционната политика, и с президента на Франция - Еманюел Макрон, с когото вчера в Елисейския дворец обсъди бъдещето на Европа.

В Париж снощи Ангела Меркел и Еманюел Макрон демонстрираха единство във визията си за развитие на Европейския съюз и еврозоната.

Според германския канцлер на Европа е необходима по-добра охрана на външните граници, а на еврозоната - банков съюз, който да я направи по-устойчива.

Визитата на Меркел в София се разглежда и в контекста на все още неясното й политическо бъдеще и въпросителните около бъдещата широка коалиция във Федералната република.

След днешните разговори германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят Бойко Борисов ще дадат съвместен брифинг.