„Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата“ е точно това, от което има нужда ЕС“, заяви Меркел.

По думите й от географското си положение България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си.

„Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която искаме да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство“, коментира тя.

"Можем да разчитаме на управлението в България. Знаем, че председателството е много добре подготвено. Добрия живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани, от това те да получат европейска перспектива. Трябва да покажем видими успехи, Ще поканим Великобритания към така наречения „Берлински процес“, който Германия иницира тази година. Ще работим ръка за ръка", заяви Меркел.

Трябва да улесним процеса на свързаност, тоест да дадем възможност на хората да се свържат чрез инфраструктурата. Ще насърчим инфраструктурните проекти и ще работим в тясно сътрудничество, допълни тя.

Меркел подчерта като друг акцент съседството с Турция.

Ангела Меркел приветства инициативата на българския премиер заедно с председателите на Европейския съвет, Комисията и парламента, за среща с президента на Турция и открито да се говори по всички нерешени въпроси.

"Имаме нужда от подредени отношения, за да можем да решаваме проблемите, които възникват"., каза тя.

По отношение на сътрудничеството с Турция и въпросите за миграцията, тя отбеляза, че България ще продължи работата по досието за общата европейска политика в областта на убежището.

"Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата външна граница, тази задача е изключително трудна, особено по българо-турската граница. "Фронтекс" подкрепя България, Германия подкрепя България с думи и дела, основната работа обаче трябва да бъде свършена тук, за което искам да ти благодаря", обърна се тя към премиера Борисов.

Приветствам идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз. България има стратегическо положение по отношение на този проекти затова ние го подкрепяме, каза още Ангела Меркел.

Правилата на Шенген ще започнат да се въвеждат постепенно в България

Не мога да ви кажа конкретна дата, но според мен в най-скоро време, постепенно и на етапи, ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Обсъждаме отдавна присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България. Подкрепяме България и на практика към днешна дата тя вече пази външна граница на Съюза – българо-турската граница. Мисля, че тази тема доста бързо отново ще застане на дневен ред“, коментира Меркел.