Министерството на финансите трябва да представи в Министерския съвет вариантите за финансиране на дефицита на НЗОК (актуализация на бюджета на НЗОК). От своя страна МС ще внесе в парламента варианти за актуализация на бюджета на Здравната каса.

Ще се предложат и варианти за други мерки, за които пак парламентът трябва да реши, защото НЗОК и нейният управител, и ръководни органи се избират от НС. Това обясни министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Сроковете за нужните разчети са до края на седмицата.

"Това, което ние искаме от НЗОК е да направи анализ – да посочи ясно преразхода, по какви причини и по кои пера е, какви превантивни мерки може да вземат с оглед на това да не се допуска такъв дефицит. МЗ и МФ работят по финансовата обосновка и възможни източници на финансиране на този дефицит, какъвто и да бъде той", каза Андреева.

Без да споменава цифри, министърът съобщи, че Касата е поискала от МЗ актуализация на бюджета още в края на юни. В предложението обаче няма анализ на разходите по пера, както и превантивни мерки, за да бъде намален дефицитът.

Сега Андреева посочи, че за да се даде на един сектор, на една институция, трябва да се вземе от друго място.

Здравният министър отбеляза, че събираемостта на здравните осигуровки е в пъти по-добра отколкото в предходни години. Броят на здравноосигурените се увеличава.

"Чакаме от финансите варианти, по които могат да се набавят тези средствата. Общо работим по различните предложения за това, но минимум ще бъдат две или три", каза Андреева.

Тя не можа да каже в момента кой е допустимият дефицит.
 
"Нямайте никакво съмнение, че тази година няма да бъдат оставени лечебните заведения, без да бъде заплатена дейността. Няма да бъдат оставени хора без лечение", категорична е д-р Андреева.

Предложението за актуализация на бюджета на НЗОК дойде преди дни от президента Росен Плевнелиев. То бе продиктувано от реакциите на лекарски и пациентски организации, които предупредиха за фалит на болници през есента, ако това не стане.
Актуализацията бе подкрепена и от политическите сили в парламента.