Това говори за доверие в аванс относно разходването на средствата. Ще бъде тест дали сме готови да гарантираме, че няма да има отново преразходи, дали може да гарантираме че системата вече не е пробита“, заяви министър Николай Петров по време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от Български форум на бизнес лидерите.

Министър Петров представи проектопромените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като ги подраздели в три направления.

Първото е да се гарантира, че въпреки реекспорта няма да има липсващи медикаменти на нашия пазар.

На второ място е облекчаването на административната тежест при осъществяване на клинични проучвания.

Третата промяна е свързана с въвеждането на т. нар. „състрадателна употреба“ на медикаменти.

От думите на министъра стана ясно, че промените са предварително обсъдени с бизнеса. Министърът коментира, че справки от последните години показват увеличение на издадени болнични листове, което поражда известно съмнение и със сигурност се отразява негативно на бизнеса. Правителството има ангажимент да се извърши реформа и в издаването на документи за продължителна нетрудоспособност и различни степени на инвалидизация, отчете още проф. Петров.

Пред журналисти проф. Петров обясни, че болницата в Поморие е общинска собственост и въпросът за състоянието ѝ не е би следвало да се отправя към здравния министър.

„Болницата е на общината и управлението ѝ, директорът, финансите, всичко се регулира от общината. Приходът на болницата е от общината и НЗОК. Нали не очаквате министърът да заповяда на НЗОК да даде пари на болницата в Поморие, защото нямам такива правомощия. Дори не мога да изпратя финансова ревизия в тази болница“, заяви проф. Петров.

По повод отменената от ВАС Национална здравна карта министърът коментира, че работна група от юристи обсъжда казуса.