Сумата, която касата трябва да плати, е по лихви за забавени плащания по договора със здравното заведение, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването, цитирани от "Сега".

Решението на Апелативния съд в София потвърждава решението на Софийския градски съд, но има и трета инстанция.

Искът е заведен за забавени с повече от 6 месеца плащания по договора с УМБАЛ "Св. Анна".

От НЗОК оспорваха с мотива, че имат ограничен бюджет и недостиг на средства. Но и градските магистрати, и Апелативният съд отхвърлят аргументите, като посочват, че лихва за забавяне на плащанията се дължи по силата на Закона за задълженията и договорите и на Националния рамков договор.

Това, че касата е административен орган, а сключените договори с болниците и лекарите са типови, не освобождава страните от спазването на условията им, смятат магистратите. Според тях въпросът с липсата на средства в бюджета е ирелевантен на спора.

НЗОК трябва да плати и 11 500 лв. за разноски по делото.

Решението на съда идва в момент на голямо напрежение за сектора - актуализацията на бюджета на здравната каса е под въпрос, а лекарите заплашват с протести.
Миналата седмица, след първоначалното бламиране на актуализацията, Българският лекарски съюз призова всички болници и останалите медицински изпълнители да заведат съдебни искове срещу касата за дължимите им забавени суми.

"Очаквам да има и други дела, очаквам да са масови, ако няма актуализация на бюджета, тъй като това ще остане единствената възможност за болниците да си вземат парите", коментира пред "Сега" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Според него решението на Апелативния съд е показателно, че и други болници могат да спечелят делата.

От съсловната организация заплашиха и с протест, в случай че депутатите не гласуват актуализацията на бюджета на здравната каса.

"В момента регионалните колегии обсъждат вариантите за това, но ние срещу кого да протестираме - всички избягаха, измиха си ръцете и се отказаха от здравеопазването", коментира още д-р Райчинов.

Миналата седмица парламентарно съгласие за промяна на разходите на касата беше нарушено и промяната в бюджета на НЗОК не се осъществи.

Паралелно се разигра и друг сюжет - вместо поисканата от Надзорния съвет на касата актуализация с 328 млн. лв. правителството обяви готовност да й даде 225 млн. лв.
Изненадващо депутатите от левицата обявиха, че няма да одобрят промяна на държавния бюджет, а само на разходите в бюджета на НЗОК.