Със 184 гласа „за”, един „въздържал се” - от БСП, и нито един против бе решено Здравната каса да получи 225 млн. лв., от които за болниците се отделят 200 млн. лв., а за лекарства при злокачествени заболявания - 25 млн. лв.
Такова бе предложението на Министерски съвет.
"Атака" не участва в заседанието. 

Депутатите спориха кой е виновен за състоянието на здравеопазването и стигнаха до извода, че няма невинни и че важни реформи са отлагани с години.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов извика финансовия министър в оставка Петър Чобанов да му даде задачи, след като БСП заяви преди дни, че не подкрепя изготвената от него актуализация (на държавния бюджет). БСП настоя единствено за промяна на разчетите на Здравната каса.
От правителството в залата бе единствено Чобанов.

"Всякакво политиканстване, цифрите са различни от това, което предлага министърът, но ние бихме подкрепили и това и призовавам колегите от БСП да подкрепим накрая поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството. Ако е наше, кажете, че е наше, тогава - ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи, ако е така. Не ми е изгодно политически, но е изгодно за държавата", коментира Борисов.

50 млн. лева от актуализацията на бюджета на Здравната каса да отидат за домашно лечение, а със 150 млн. лева да бъдат подпомогнати болниците, ще предложи ДПС между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Д-р Тунджер Кърджалиев от ДПС обясни, че от първоначалния вариант трябва да се запази сумата от 25 млн. лева за онкоболните.

Нигяр Джафер от ДПС призова за широко съгласие между поне 3 партии в следващия парламент по пет точки: промяна на финансирането, демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, национална каса със задължителен характер, единна информационна система и електронно здравеопазване, реформа на спешната помощ, промяна на лекарствената политика.

Емил Райнов от БСП заяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса.
По думите му системата на здравеопазването трябва да се реформира, което няма да стане само с тази актуализация.

"Частните болници се превръщат във вериги, подобни на търговските хипермаркети. Трябва да сложим ограничения. Има лекарска аристокрация със завидни доходи, а други получават по-малки от средните за страната", каза проф. Красимир Мурджев от БСП, който защити сегашното правителство, че е приело стратегия за здравеопазването и промени в законодателството.

Парламентът продължава заседанието си със законопроекта за изменение и допълнение на републиканския бюджет, по който няма консенсус между ГЕРБ и ДПС - от една страна, и БСП - от друга.

Председателстващата заседанието Мая Манолова провери кворума поименно, след което даде думата за доклада на бюджетната комисия и на изказванията.