Това е най-доброто фискално изпълнение спрямо последните години, съпоставимо е с това от 2008 година, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с мерки и действия за противодействие на корупцията, цитиран от „Фокус“.

Горанов отчете, че за миналата година салдото е било отрицателно в размер на 864 милиона лева.

Искам да ви уверя, че проблемите, свързани с контрабандата и кражбите от българския бюджет са не само в българските митници и са обект на анализ от българските правораздавателни органи“, увери министърът на финансите.

По думите му Министерство на финансите е заявило многократно, че подкрепя всички правомерни действия на компетентните органи – разкриващи, доказващи и прекратяващи корупционни практики на всички нива в администрацията.

Показали сме с многократни действия, че няма да има никаква толерантност към подобни поведение. Най-лесният измерител на политическата воля е приходната част на бюджета, как държавата успява да събира приходите си и в този смисъл данни за изпълнението на бюджета за първите 3 месеца от годината показват, че има подобряване на бюджетната позиция“, коментира Горанов.

Приходите

Постъпленията в приходните агенции за първите четири месеца на 2015 г. са с 814.2 милиона лева повече спрямо събраните към 30 април 2014 г., което е номинален ръст от 11.5 на сто, каза Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Петър Славов.

Горанов уточни, че заложеният ръст при данъчните приходи за годината със закона за бюджета за 2015 г. спрямо 2014 г. е 4.3 на сто.

Ръстът в приходите основно се дължи на повече постъпления, събрани от ДДС. Към 30 април 2015 г. приходите от ДДС са с 359.3 милиона повече спрямо същия период на миналата година. След ДДС с най-голям дял в повишението на приходите за 2015 г. са сумите, постъпили по бюджетите на ДОО и НЗОК - 271.1 милиона повече в сравнение с 2014 г.

Постъпленията от акцизи към края на април са със 113.8 милиона повече спрямо същия период на предходната година. Горанов смята, че тази тенденция ще продължи.